مختصری از ریل فولادی, ویژگی ها و کاربردهای آن

مختصری از ریل فولادی, ویژگی ها و کاربردهای آن

ریل, فولاد نورد شده ای است که به شکل معین و تعریف شده ای تولید می شود و به صورت دو رشته که موازی هم هستند, در طول بسیار زیاد نصب می شود. ریل ها مسیری برای عبور واگن ها هستند. رایج ترین ریل هایی که همه ما دیده ایم “ریل راه آهن” است. در ادامه قصد داریم در مورد ریل فولادی, انواع و کاربردهای آن و روش های تولید آن اطلاعاتی را در اختیار شما قرار دهیم.

یکی دیگر از مواردی که در این مقاله قصد داریم به آن بپردازیم نحوه استعلام قیمت انواع ریل فولادی است. پس تا پایان ما را همراهی کنید.

تاریخچه ریل فولادی

حمل و نقل ریلی به معنی جابه جایی کالا یا مسافر به وسیله واگن ها و در مسیرهایی است که توسط ریل ایجاد شده اند. حمل و نقل ریلی کمی متفاوت از حمل و نقل جاده ای است. به این معنا که در حمل و نقل جاده ای خودروها در مسیری از پیش ساخته شده و به شکل دلخواه خود حرکت می کنند در حالی که مسیر راه آهن از دو خط موازی تشکیل شده است و واگن ها فقط قادر به حرکت و هدایت در این مسیر هستند.

اولین قطارهای ساخته شده به دست بشر به وسیله اسب هدایت می شدند. به همین دلیل ریل های آنها از جنس چوب بود. به مرور زمان و با پیشرفت های صورت گرفته در ابتدا روی این ریل های چوبی نوارهایی از جنس چدن قرار داده شد و به مرور ریل های آهنی جایگزین ریل های چوبی شدند.

ایرادی که در ابتدا این ریل ها داشتند این بود که در هنگام عبور بارهای سنگین به راحتی شکسته می شدند در مقابل مزیت آنها این بود که خیلی سریع نصب می شدند و ارزان قیمت بودند.

عیب دیگر این ریل ‌ها این بود که تسمه‌ های رویی گاهی اوقات پاره می شدند و با کف واگن تلاقی ایجاد می کردند. در نتیجه با اینکه ساخت آن ‌ها ارزان بود هزینه نگهداری و تعمیرشان بسیار زیاد می ‌شد.

ریل های چدنی یا آهنی؟

به دلیل اینکه این ریل های چدنی مقاومت خوبی در برابر عبور بارهای سنگین نداشتند در سال ۱۸۲۰ فردی به نام جان برکینشو اختراعی به نام “تکنیک نورد بهبود یافته” را به نام خودش ثبت کرد. او با این اختراع توانست کاری انجام دهد که طول عمر آهن افزایش پیدا کند و بتوان از آن به عنوان جایگزینی برای ریل های چدنی استفاده شود.

بنابراین بین سال ‌های ۱۸۲۵ تا ۱۸۴۰ اوج ساخت ‌و ساز این ریلها اتفاق افتاد و از آن زمان نام ریل راه آهن بر روی آنها قرار داده شد.

قدیمی ترین راه ریلی

قدیمی ترین راه ریلی
قدیمی ترین راه ریلی

 

بنابر آنچه در اسناد تاریخی آمده است, قدیمی ترین راه ریلی ساخته شده مربوط به قرن ششم قبل از میلاد و در یونان است. بنابر آنچه گفتیم این ریل ها از جنس چوب بودند و واگن های آن توسط حیوانات یا انسان ها به حرکت در می آمد.

اواسط قرن ۱۶ برای اولین بار حمل و نقل ریلی جای خود را در اروپا و به طور مشخص در آلمان پیدا کرد. به مرور و با توسعه لوکوموتیوهای بخار در بریتانیا استفاده از واگن هایی که توسط حیوانات جابه جا می شود کمتر شد و ریل های فلزی جایگزین خوبی برای ریل های چوبی شدند. این تحولات را می توان نقطه عطفی در حمل و نقل دنیا دانست.

در سال ۱۸۰۲ نخستین لوکوموتیو بخار و واگن های متصل به آن بین دو ناحیه در انگلستان جابجا شدند. بنابراین سیستم راه آهن در بریتانیا قدیمی ترین سیستم ریلی در دنیا به حساب می آید.

آشنایی با ریل فولادی

تا مدت ها از آهن برای تولید ریل ها استفاده می شد تا اینکه فولاد اختراع شد. فولاد در واقع ترکیب چند آلیاژ است و همین ترکیب مقاومت آن را بسیار قوی تر می کند.

در صورت فولادها به صورت استاندارد تولید شوند, حتی در زیر فشار بارهای بسیار سنگین نیز تغییر شکل نداده و نمی ‌شکند. ریل‌ های فولادی بستری برای ساخت ریل‌ های طولانی ‌تر را فراهم کردند.

یک مشکل!!

یکی از مشکلات بزرگ در ساخت ریل راه آهن این بود که باید آن را به‌ صورت یک تکه و در طول بسیار زیاد می‌ ساختند و به همین دلیل نمی ‌توانستند ریل راه آهن را در مسیرهای خیلی طولانی یا دارای پیچ ‌و خم احداث کنند. برای همین کم‌ کم از جوشکاری برای اتصال ریل‌ ها استفاده شد. با این کار ریل راه آهن به ‌راحتی در کارخانه در ابعاد مختلف ساخته می‌شد و در محل مورد نظر به هم جوش می ‌خورد.

انواع ریل فولادی

ریل های فولادی بر اساس نوع کاربردی که دارند به سه دسته تقسیم می شوند؛

  1.  ریل های راه آهن
  2.  ریل های جرثقیلی
  3.  ریل های معدنی

 

مقاله پیشنهادی؛ آشنایی با انواع صادرات+ چشم انداز صادرات فولاد ایران

 

ریل فولادی معدنی

از این ریل ها همانطور که از اسمشان مشخص است برای ایجاد مسیر واگن های معدنی استفاده می شود. کیفیت این ریل ها می تواند باعث افزایش سرعت کار و راحتی انتقال واگن ها شود. نتیجه استفاده از ریل های فولادی در معادن این است که انرژی کارگران ذخیره شده و در نهایت کیفیت کار افزایش میابد.

بنابراین استفاده درست از خطوط ریل معدنی، بهره ‌برداری از معادن را به‌ طور قابل توجهی افزایش می ‌دهد. پس هزینه ‌ای که برای ریل‌ های معدنی پرداخته می ‌شود نوعی سرمایه ‌گذاری است.

ریل ‌فولادی جرثقیلی

ریل‌ های از این نوع بر اساس کاربردشان در تیپ‌ های مختلف با نام ‌های KP، A، QU، CR و MRS تولید می ‌شوند. در میان همه این ریل ‌ها تیپ A از همه پر کاربرد تر است.

ریل فولادی راه آهن

ریل فولادی راه آهن
ریل فولادی راه آهن

از پرکاربردترین ریل های فولادی, ریل فولادی راه آهن است که در خطوط راه آهن شهری و بین شهری استفاده می شوند.
در واقع توانایی یک کشور در تولید ریل فولادی برای خطوط راه آهن نشان از پیشرفته بودن حمل و نقل ریلی در آن کشور دارد.

ریل فولادی به چه روشی تولید می شود؟

ریل های مورد استفاده در خطوط راه آهن به چهار روش متداول ریخته‌ گری و تولید می ‌شوند؛

  •  تصفیه فولاد و دمیدن اکسیژن
  •  زیمنس یا کوره ‌های باز
  •  کوره الکتریکی
  •  توماس

استاندارد تولید ریل فولادی

لازم است تا برای افزایش مقاومت و کیفیت ریل های فولادی استانداردهای مورد تایید جهانی در تولید آنها رعایت شود. برخی از این استانداردها را در زیر مشاهده می کنید؛

  •  تیپ S –استاندارد اروپا
  •  تیپ R- استاندارد روس
  •  تیپ JIS-استاندارد ژاپن
  •  تیپ A- استاندارد مورد استفاده در جرثقیل

تیپ‌های مختلف ریل‌ فولادی به چه معناست؟

تیپ UIC 60: مورد استفاده در پروژه‌های راه‌آهن بین شهری (سبک) و درون شهری (سنگین)
تیپ S54: مورد استفاده در پروژ‌ه‌های مترو (سبک) با بار قابل حمل ۱۴ تن.
تیپ S49: مورد استفاده در پروژه‌های قطار (سبک). بار قابل حمل می‌تواند بین ۸ تا ۱۰ تن باشد.

آگاهی از قیمت به روز ریل فولادی

 

آگاهی از قیمت به روز ریل فولادی
آگاهی از قیمت به روز ریل فولادی

 

از آنجایی که حمل و نقل ریلی یکی از مهم ترین روش های جابه جایی مسافر و کالاها در زمان حاضر است بنابراین کیفیت ریل ها و استاندارهای آنها از اهمیت زیادی برخورداراست. به عبارت دیگر اگر ریل فولادی با کیفیتی انتخاب نشود می تواند باعث ضررهای مالی و جانی و البته کاهش سرعت پیشرفت پروژه های مختلف شود.

شما می توانید برای آگاهی از قیمت های به روز انواع ریل فولادی و کسب اطلاعات مورد نیاز خود برای یک خرید مطمئن با کارشناسان آهن جردن تماس بگیرید.

 

مقاله پیشنهادی برای مطالعه بیشتر؛ ورق های فولادی چه کاربردی در زندگی روزمره ما دارند؟

۵/۵ - (۱ امتیاز)
۵ ۱ رای
رتبه دهی

اشتراک گزاری کنید

Email
Telegram
WhatsApp
Subscribe
Notify of
guest
0 دیدگاه
بازخورد داخلی
مشاهده همه نظرات

09126357566