چگونگی محاسبه قیمت انواع میلگرد

میلگرد چیست و چه کاربردی دارد؟

ساختمان ‌ها برای داشتن مقاومت زیاد به ابزارهایی نیاز دارد که یکی از آنها میلگرد است. البته ابزار های دیگری مانند تسمه نوردی و تسمه فابریک و پروفیل و نبشی و تیرآهن و … هم برای ساختمان سازی اهمیت دارند.

فلزات ویژگی‌های منحصر به فرد خود را دارند که به هیچ وجه قابل مقایسه با مواد دیگر در تولیدات صنعتی نیست. مهم‌ترین این ویژگی‌ها را شاید بتوان ظرفیت تحمل بار و مقاومت بالای آنها دانست. وقتی صحبت از فلزات به میان می‌آید، آهن و فولاد به دلیل دسترسی آسان و هزینه مقرون به صرفه‌ای که دارند، اولین گزینه‌ها هستند.

 

میلگرد چیست؟

 

در میان میله‌های فولادی مختلف که اغلب در ساخت‌وساز و سایر مشاغل مهندسی و صنایع به کار می‌روند، میلگرد ساده و آجدار به دلیل کاربردی بودن بیشتر طرفدار دارد. در این مطلب به پنج حقیقت درباره میلگرد های فولادی اشاره خواهیم کرد.

در واقع میلگرد در بتن برای داشتن ساختمانی با مقاومت بسیار بالا مورد استفاده قرار می گیرد. بتن‌ها بدون میلگردها کاربرد زیادی ندارند و از آنها استفاده نمیشود به همین دلیل درون بتن ها میلگرد قرار میدهند تا مقاومت آنها چند برابر شود.

تاریخچه میلگرد چیست؟

در سال ۱۸۰۰ جوزف لوییس برای بار اول دریافت که با اضافه کردن میله های آهنی (میلگرد) به بتن ها مقاومت آن ها بیشتر میشود و با گذر زمان استفاده از میلگرد نیز بیشتر شد. درصورتی که در آن زمان روش امن و استانداردی نداشتند که بتوانند میلگرد را به درستی و استاندار درست کنند تا اینکه بعد از چند دهه توانستند روش دقیق و استاندارد آن را پیدا کنند.

میلگرد چیست؟

میلگرد, میله فولادی میباشد که در سایزهای متفاوت ساخته می ‌شوند. از میلگردها برای بتن ریزی استفاده میشود و هدف از این کار مستحکم ساختن خانه ها و ساختمان ها می باشد.

بتن ها در برابر نیروی فشار مقاومت بسیار زیادی دارند اما در مقابل نیروهای کششی و چرخشی مقاومت چندانی ندارند. این در صورتی است که بتن میلگرد گذاری نشده باشد. زمانی که داخل بتن ها میلگرد قرار میدهیم این کار باعث میشود بتن در برابر نیروی کششی هم مقاوم شود.

 

میلگرد چیست؟

 

پس نتیجه می گیریم که میلگرد یک میله فولادی است که درون بتن ها استفاده می شود تا مقاومت کششی پایین آن جبران شود. همچنین در بعضی مواقع از فولاد هایی مثل قوطی و یا ناودانی استفاده می شود تا سطح بتن ها مسطح تر شود.

اما چرا استحکام بتن اهمیت دارد؟

استحکام بتن در زمینه های مختلف دارای اهمیت است اما در ساختمان سازی مقاومت آن در برابر زلزله است که اهمیت زیادی دارد. در واقع میلگرد مانع از بین رفتن و فرو ریختن بتن میشود.

چرا میلگرد آجدار تولید میشود؟

در آزمایش های مختلف مشخص شد که با آجدار کردن میلگرد احتمال شکست بتن تا حد قابل توجهی کاهش می یابد. دلیل دیگر این است که بهتر در بتن قرار بگیرد.

بهتر است بدانید عمکرد بتن قابل قبول است اما اگر نیروی فشار بر مرکز آن وارد شود باعث شکستن آن میشود. اما اگر بتن میلگرد داشته باشد، میلگرد نیرو را جذب میکند و مانع شکسته شدن بتن میشود. وجود میلگرد در بتن باعث کم کردن ضخامت آن و افزایش مقاومت آن میشود به همین دلیل نیازی نیست بتن‌ ریزی آن را ضخیم انجام داد.

انواع میلگرد

میلگردها در دو دسته ساده و آجدار تولید می شوند و هر یک کاربرد متفاوتی دارند. برای مثال میلگردهای آجدار برخلاف میلگردهای ساده برای بتن ریزی بسیار مناسب هستند.

 

1. میلگردهای ساده

میلگردهای ساده سطحی صاف دارند و کاربرد آنها با کاربرد میلگر های آجدار متفاوت است و در ابعاد ۶ تا ۵۰ میلی متر موجود میباشند.

2. میلگرد آجدار

استفاده از میلگرد در بتن ریزی اتصال خوبی بین میلگرد و بتن ایجاد می کند. میلگردهای آجدار در ابعاد ۶۰ تا ۵۰ میلی ‌متر تولید می شوند.

 

انواع میلگرد از نظر ویژگی‌های مکانیکی

1. میلگردهای نرم بدون آج

این نوع میلگرد با توجه به ویژگی های تنش جاری 2300 کیلو بر سانتی متر مربع و تنش گسیخته 3800 کیلو بر سانتی متر مربع و تغییر حالت پلاستیکی کم حدود  25 درصد از نوع میلگرد نرم شناخته می شود. به طور کلی این نوع از میلگرد فاقد آج بوده و اصولا یک نوع میلگرد داکتیل است. همچنین این نوع میلگرد برای تغییر شکل و جوشکاری بسیار مناسب است.

2. میلگردهای نیمه سخت با آج ساده

این مدل از میلگردها  با توجه به ویژگی تنش جاری 3000 کیلو بر متر مربع و تنش گسیخته 5000 کیلو بر متر بر سانتی متر مربع و تغییر حالت پلاستیکی کم حدود 19 درصد از نوع میلگرد های ترد یا نیمه خشک به حساب می آید. این نوع میلگرد نیمه نرم اغلب به حالت آجدار از نوع آج فنری می باشد.

  • در این نوع میلگردها تا جایی که امکان دارد باید از جوش دادن پرهیز شود.
  • این میلگرد اغلب در مراحل ساختمان سازی برای خاموت زنی مناسب است.

3. میلگردهای سخت با آج های پیچیده

این میلگردها دارای آج های دوکی شکل هستند و با توجه به ویژگی های تنش جاری 4000 کیلو بر سانتی متر مربع و تنش گسیخته 6000 کیلو بر سانتی متر مربع و تغییر حالت پلاستیکی کم حدود 14 درصد از نوع میلگرد ترد و خشک محسوب می شود. به هیچ عنوان نباید روی این میلگرد جوشکاری انجام شود چون اصلا برای کارهای آهنگری و همچنین برای تغییر شکل گسترده با زاویه های تند پیشنهاد نمی شود.

از این نوع میلگرد بیشتر برای کارهای ساختمانی و عملیات سیویل صنعتی استفاده می شود.

 

میلگرد چیست؟

 

این میلگرد متناسب با استانداردهای لازم با آج‌های 500 و 520 از گروه میلگردهای آج دار مرکب هستند. آج های این نوع میلگرد دارای عرضی دوکی است که در دو سوی آج طولی به صورت چهار نیمه مارپیچ که به شکل هفتی, هشتی است, قرار دارد. کمترین مقاومت کششی برای این نوع از میلگرد 520 پاسکال است و حالت شکل پذیری آن حداقل 18 درصد بوده است.

این میلگرد برای تمام سازه های ساختمانی بتن آرمه به غیر از دیوارهای برشی خاص و قاب های خمشی منحصر به فرد استفاده می شود.

دسته بندی میلگردها از لحاظ مقاومت

میلگردهای پرکاربرد به ۶ نوع مشترک تقسیم میشوند:

  1. اروپایی
  2. فولاد کربن
  3. اپوکسی
  4. گالوانیز
  5. فایبرگلاس لیمر
  6. فولاد ضد زنگ

میلگرد اروپایی معمولا از منگنز ساخته شده میشود اما از این میلگرد برای مقاومت در برابر زلزله زیاد استفاده نمیشود.

برای مقامت در برابر زلزله از نوار سیاه یا همان میلگرد فولاد کربن بیشتر استفاده میشود اما اصلا مناسب مناطق رطوبتی نیست زیرا در تماس با رطوبت زنگ میزند. فولاد کربنی که با اوکسی پوشانده شده است ۷۰ تا ۱۷۰۰ برابر فولاد کربن معمولی در مقابل زنگ زدگی مقاومت میکند. پوشش اپوکسی این نوع میلگرد بسیار ظریف و ضعیف میباشد.

1. میلگردهای فولاد کربن:

  • میلگردهای سیاه در بیشتر پروژه ها به غیر از چند نمونه منحصر به فرد کارایی دارند.
  • زنگ زدگی آرماتورهای سیاه نقطه ضعف این مدل ها به حساب می آیند.
  • این نوع از میلگرد ها وقتی که دچار زنگ زدگی می شوند باعث می شوند که بتن های اطراف  آن نیز ترک برداشته و بشکنند.

2. میلگردهای گالوانیزه:

  • میلگرد گالوانیزه چهل برابر میلگردهای سیاه نسبت به زنگ زدگی مقاومت دارد
  • آسیب دیدگی روکش میلگردهای گالوانیزه بسیار سخت تر بوده و بر این اساس میلگرد گالوانیزه از میلگرد های روکش اپوکسی با ارزش تر و گران قیمت تر است.

3. میلگردهای فایبر گلاس:

  • در فایبر گلاس ترکیبی وجود دارد که مشابه با ترکیب فیبر کربن است.
  • در صورت استفاده از این نوع میلگرد خم کردن آن توصیه نمی شود.
  • میلگرد فایبر گلاس یک میلگرد تقویت کننده بتن منحصر به فرد و بی همتا است.

4. میلگردهای استنلس:

میلگرد های استنلس گران قیمت ترین میله های تقویت کننده در بازار هستند که در بیشتر سازه‌ها برای آرماتور مورد استفاده قرار می گیرند.

تفاوت میلگرد و آرماتور در چیست؟

آرماتور در واقع همان تغییر شکل یافته میلگرد میباشد. یعنی‌ زمانی که میلگرد تغییراتی پیدا میکند و آماده بتن ‌ریزی میشود به آن آرماتور میگویند. برای تولید آرماتور, میلگردها را به شکل های مختلفی به‌ یکدیگر جوش میزنند و یک سازه اسکلتی تولید می‌ کنند که همان آرماتور است.

  • تولید آرماتور را آرماتوربندی می‌ گویند.
  • در آخر بتن روی آرماتور ریخته میشود که به این پروسه بتن ‌ریزی میگویند. بتن ‌های تولید شده به این شکل بسیار مستحکم ‌تر از بتن معمولی بدون آرماتور می باشد.

 

میلگرد چیست ؟

 

مهم‌ ترین ویژگی میلگردهای فولادی، مقاومت بالای آن است. همین ویژگی دلیل اصلی پرطرفدار بودن این میله‌ های فولادی است. هر چه میزان مقاومت میلگردها بیشتر باشد، در صنایع بیشتری مورد استفاده قرار میگیرند. البته انتخاب میلگرد با مقاومت مختلف به کاربرد نهایی آن بستگی دارد. مثلاً میلگرد هایی که برای ساخت ساز‌ه‌ هایی مانند ساختمان، پل و… به کار میروند، باید مقاومت بالاتری نسبت به میلگردهایی داشته باشد که در صنعت خودرو سازی استفاده میشوند.

 

نامگذاری میلگردها مطابق با آنالیز و استاندارد:

 

1

میلگردهای ساده 240
2

میلگردهای آج دار 340 یا میلگرد آج دار یکنواخت

3

میلگردهای آج دار350 یا میلگرد آج دار مارپیچ یکنواخت
4

میلگردهای آج دار400 یا میلگرد آج دار جناقی یکنواخت

5

میلگردهای آج دار 420 یا میلگرد آج دار جناقی یکنواخت
6

میلگردهای آج دار 500 یا میلگرد آج دار مرکب

7

میلگرد آج دار 520 یا میلگرد آج دار مرکب

 

میلگردهای آلیاژی و ترمکس چیست؟

تولیدات میلگرد در کشورهای مختلف جهان با هم متفاوت است. با توجه به استانداردهای معتبری جهانی و بر اساس شرایط اقلیمی ای که در آن کشور وجود دارد, مراحل تولید میلگردها بر اساس پارامترهای متفاوت مورد کنترل قرار می گیرند.

به عنوان مثال در کشور ژاپن فرآیندهای تولیدی به وسیله مراحل حرارتی یا ترمکس پیشنهاد نمی شود زیرا با توجه به شرایط اقلیمی ای که در کشور ژاپن وجود دارد, استاندارد های آن کشور با توجه به لرزه خیز بودن آنجا بیشتر در مورد فرآیند های تولیدی آلیاژی است.

 

میلگرد چیست؟

 

برخلاف کشور ژاپن که بسیار لرزه خیز است کشورهای اروپایی در امنیت نسبی به سر می برند چون میزان لرزه خیزی در کشورهای اروپایی کم است. استانداردهای آنها عملیات حرارتی و ترمکس را مد نظز قرار داده اند و آنالیزهای شیمیایی را بر اساس روشی که گفتیم مد نظر قرار داده اند.

میزان مقاومت کششی میلگردها چگونه است؟

میلگرد باید ماهیت کشسانی هر چند محدود داشته باشد. در قدیم، میزان مقاومت کششی میلگردها اهمیتی نداشت، اما با مرور زمان این موضوع مشخص شد که در طول زمان سنگینی بار ساختمان موجب نشست آن شده و خرابی‌های بسیاری به بار می‌آورد امروزه نیاز به استفاده از میلگردهای فولادی در ساختمان‌های ضد زلزله کاملاً بدیهی است.

برای جلوگیری از نشست ساختمان، میلگردها باید دارای قابلیت کشسانی بالا باشند این میلگردها باید بتوانند شکل خود را در طول زمان حفظ کنند. بنابراین، اگر می‌خواهید از میلگردهای فولادی در ساختمان خود استفاده کنید، باید از کاربرد نهایی آن آگاه باشید و میلگردهایی متناسب با آن را انتخاب کنید.

آیا قطر میلگردها مهم است؟

اندازه قطر میلگرد مهم‌ترین پارامتر در انتخاب میلگرد مناسب است. قطر میلگرد بر ظرفیت تحمل میلگرد تأثیر مستقیم دارد و هنگام انتخاب میلگرد باید توجه داشته باشید که اندازه قطر میلگرد متناسب با شرایط مورد نظرتان باشد. قطر میلگرد با توجه به کاربرد آن در صنایع سبک یا پروژه‌های ساختمان‌سازی انتخاب می‌شود.

آیا میلگردها قابلیت انعطاف پذیری دارند؟

به طور کلی، محصولات فولادی زمانی طرفدار بیشتری دارند که قابلیت انعطاف‌ پذیری آن‌ها بالاتر باشد و به راحتی بتوان آن‌ها را به اشکال مورد نظر درآورد.

میلگردهای فولادی همانند تسمه آهنی نیز از این قاعده مستثنی نیستند. هر چه میزان انعطاف‌پذیری میلگرد بیشتر باشد و راحت‌تر بتوان آن را برش داده و به اشکال مورد نظر تبدیل کرد، مشتری بیشتری دارد. البته این ویژگی ممکن است در کاهش مقاومت میلگرد تأثیر بگذارد. بنابراین بهتر است میلگردی متناسب با نیاز خود انتخاب کنید.

کاربردهای مدل های مختلف میلگرد در بتن

میلگردها در موارد متفاوتی در بتن های مسلح کاربرد دارند. اگر در نقشه های سازه ای کمی دقت کنید متوجه می شوید که جایگاه قرارگیری میلگردها به صورت دقیق رسم شده است. در ادامه چند نمونه از کاربردها را بیان می کنیم:

1. میلگرد راستا

از این نوع میلگرد برای افزایش مقاومت کششی بتن استفاده می شود.

2. میلگرد خاموت

از این نوع میلگرد برای جلوگیری از بیرون زدگی آرماتور طولی در برابر کمانش و تحمل نیروی برشی و همچنین برای جلوگیری از گسترش ترک های احتمالی مورد استفاده قرار می گیرد.

3. میلگرد های سنجاقک

از این نوع میلگرد برای تقویت مقاومت برشی خاموت و همچنین برای اتصال بین میلگرد های خاموت و طولی استفاده می شود.

4. میلگرد های خرک

از این نوع میلگردها برای قرار گیری دو شبکه متوالی افقی که با فاصله‌ی معینی از هم در داخل قالب قرار گرفته اند استفاده می شود.

به بیان ساده تر در بتن ریزی کف و فونداسیون مورد استفاده ویژه قرار می گیرند.

5. میلگرد رکابی

از این نوع میلگرد برای در امتداد نگه داشتن آرماتورهای طولی و یا عمودی در بتن ریزی های دیوار و دال ها در بین دو سفره آرماتور استفاده می شود.

6. میلگرد ادکا

از این نوع میلگرد برای تکیه گاه های تیر و همچنین برای تحمل نیروهای برشی استفاده می شود.

شرایط اصولی نگهداری میلگرد

زمانی که شرکت های مصرف کننده, میلگردها را تهیه می کنند ابتدا باید آنها را بر روی پالت های چوبی که یک سطح بالا آمده و غیر فلزی نیز هستند قرار بدهند. این کار باعث می شود که میلگردها به مرور زمان بر اثر رطوبت و آب های زیر زمینی دچار زنگ زدگی نشوند.

بعد از گذاشتن میلگردها بر روی پالت های چوبی ضروری است که آنها را به وسیله یک روکش ضد آب بپوشانند. بعد از پوشاندن کامل میلگردها باید اطراف روکش ها را بلوک های سنگین قرار دهند تا میلگردها به بهترین شکل حفاظت شوند.

قرار گرفتن میلگرد در محیط باز به مدت طولانی باعث می شود تا میلگردها دچار زنگ زدگی شوند و سطح کیفی آنها پایین بیاید.

قیمت میلگرد به چه عواملی بستگی دارد؟

قیمت میلگرد
قیمت میلگرد

قیمت میلگرد به عوامل متعددی بستگی دارد، به همین دلیل قیمت میلگردها بسته با شرایط کشور و ارز و … روز به روز تغییر میکند.

قیمت میلگرد درون بتن ها چگونه محاسبه می‌ شود ؟

محاسبه تعداد میلگردهایی که در بتن ها موجود میباشند به تشخیص و برآورد هزینه ‌ها کمک می‌ کند. اینکار ابتدا با ابعاد و محیط محل مورد نظر که قرار است آرماتور بندی و بتن‌ ریزی در آن مکان انجام شود، اندازه گرفته می‌شود که به آن شبکه می گویند.

سپس باید تمام میلگردهای مورد نیاز حساب شوند که برای اینکار اول باید تعداد ردیف ‌ها و ستون‌ هایی که قرار است روی آن ها قرار بگیرند تعیین و شمرده بشوند و در ضمن فاصله بین هر میلگرد هم بسیار مهم است.

مهم‌ترین موضوعی که در انتخاب میلگرد باید در نظر گرفت، کاربرد نهایی آن است. اگر از کاربرد نهایی میلگرد و ویژگی‌های مورد نظر خود آگاه باشید، هم مقاومت سازه شما بالاتر می‌رود و هم در هزینه و زمان خود صرفه‌جویی خواهید کرد.

برخی از انواع میلگرد ممکن است محدودیت‌هایی داشته باشند و با نیاز شما متناسب نباشد. آگاهی شما از خصوصیات میلگرد مورد نظر و شرایط کاربرد نهایی آن، برای شما از هر لحاظ مفید خواهد بود.

مشخصه میلگردها و شماره شناسایی آنها

می دانیم که با فرآیندهای نورد گرم و به وسیله انواع متفاوتی از فولاد میلگردها ساخته می شوند.

در واقع می توان به وسیله یکسری از اطلاعات خاص که میلگردها دارند مشخصات آنها را تعیین کرد از جمله؛

  • شناسه های درجه ای میلگردها که مطابق با سیستم های اندازه گیری انگلیسی است می تواند بین 60 یا 70 باشد و همچنین در سیستم های اندازه گیری متریک می تواند بین 420 یا 520 باشد.

شناسه ای که بیان شد نشانگر استحکام تسلیم میلگرد است. مورد دیگر، نشانه اختصاری تولیدکنندگان میلگرد است. اصولا نام کارخانه سازنده  به صورت حروف مورد استفاده قرار می گیرد.

 

میلگردهایی که دارای استحکام پایین باشند را فقط به وسیله سه نشانه می توان شناسایی کرد. این سه نشان عبارت اند از؛

  • نورد مورد استفاده برای ساخت میلگرد و اندازه میلگرد و مدل فولادی که مورد استفاده قرار گرفته است.

میلگردهایی که دارای استحکام بالا هستند برای مشخص کردن درجه سختی آنها از یکسری خطوط ممتد استفاده می شود:

  • دو خط موازی ممتد نشان می دهد که میلگردها در شرایط نوردی 75000 پوندی ساخته شده اند.
  • یک خط ممتد نشان دهنده این است که میلگرد در شرایط نوردی 60000 پوندی ساخته شده است.

 

 

4.7/5 - (4 امتیاز)
5 2 رای
رتبه دهی

اشتراک گزاری کنید

Email
Telegram
WhatsApp
Subscribe
Notify of
guest
0 دیدگاه
بازخورد داخلی
مشاهده همه نظرات

09126357566